Como se cata un viño?

Para catar un viño e percibir todas as súas características é necesario agudizar tres sentidos: a vista, o olfato e o gusto. A cata non é un privilexio de uns poucos, calquer “profano” pode adquirir unhas nocións básicas e aprender algúns trucos para diferenciar uns viños de outros. Propoñémosche unha maneira sinxela de iniciarte na cata, tan só realizándote a ti mesmo algunhas preguntas.

1. Vista

– Canta cor?: A cor do viño indicanos a súa estructura, a idade e a crianza.
– Canta capa?: Se un viño é moi opaco a súa estructura será máis carnosa. Fixándonos no ribete (a parte do líquido que toca co cristal) definiremos a cor e a tonalidade. No caso dun tinto, se ten tonos violaceos diranos que é a cor pura da uva, se o ribete é cor tella diranos que é un efecto da oxidación durante o envellecemento, facendonos saber que é un viño de crianza.

 

2. Olfato

A copa parada:
– Intensidade do olor, moita, media ou pouca?: A intensidade do aroma do viño proporciona informacións sobre a variedade da uva, o sistema de elaboración ou crianza (un viño xoven ten aromas máis intensos que un viño con crianza o cal os ten máis complexos), a calidade da elaboración, a idade do viño ou a súa evolución.
– Hai algún aroma dominante?: Aromas primarios ou varietais (aromas frutais), son os propios aromas da uva. Os secundarios proveñen da fermentación alcólica e maloláctica. Por último os aromas terciarios ou bouquet (vainilla, café, coiro, etc), son aqueles adquiridos durante a crianza, tanto en barrica como en botella; estes soen ser de oxidación, reducción ou ambos á vez.
Ó axitar a copa:
– Persiste o mesmo aroma ou cambia? Ó xirar a copar para que o viño desprenda mellor os aromas descubriremos o seu nivel de complexidade.
Debemos cheirar o viño antes de bebelo, máis que nada para saber se está en bo ou mal estado, se estivo ben conservado, se ten o odiosos olor a corcho (unha bacteria que entra no corcho antes de embotellar o viño e que o estropea completamente), ou no caso de ter un olor de reducción (olor a pechado) o teremos que decantar para que se airee.

3. Gusto

– Primeira impresión, como entra?: Na boca, aparte do sabor do viño, valoramos tamén a súa untuosidade, textura, frescura, alcol, etc. As nosas papilas gustativas poden captar catro sabores básicos: dulces, ácidos, amargos e salgados. O grado de dulzor depende moito do tipo de uva e da rexión donde se produciu. A acidez asociase a sensación de frescura do viño, é máis común nas zonas donde hai menos horas de luz. O amargo do viño ven dos taninos, que dan sensación de sequidade, pero se están equilibrados aportan estructura e equilibrio. E por último o sabor salgado non se pode atopar nun viño, salvo no caso da manzanilla.
Postgusto:
– Intensidade e duración, quédase ou non se queda?: O mellor da cata é a sensación global que nos deixa o viño, que moitas veces continúa e alargase no tempo. É o que se chama recordo, é decir, a persistencia das sensacións que nos deixou na boca e no naríz despois de tomalo.

Como última recomendación, só decirvos que a cata en adega é unha experiencia inolvidable que non podedes perdervos pola cantidade de matices que aporta, ademáis de ter a información de primeira mán daquelas persoas que elaboraron os viños que vaiades a degustar.

Agora, propóñovos un brindis.

Advertisements

Deixar unha resposta

introduce os teu datos ou preme nunha das iconas:

Logotipo de WordPress.com

Estás a comentar desde a túa conta de WordPress.com. Sair / Cambiar )

Twitter picture

Estás a comentar desde a túa conta de Twitter. Sair / Cambiar )

Facebook photo

Estás a comentar desde a túa conta de Facebook. Sair / Cambiar )

Google+ photo

Estás a comentar desde a túa conta de Google+. Sair / Cambiar )

Conectando a %s